U prvom dijelu teksta čitali ste o Prozoru, Jablanici, Konjicu, Mostaru, Čitluku i Međugorju, a u nastavku ćemo predstaviti još 6 zanimljivih destinacija koje trebate posjetiti na putovanjima po sunčanoj Hercegovini.

Ukoliko još niste imali priliku, prvi dio teksta možete pročitati na ovom linku

Blagaj i izvor bune, Bunski kanali

Pogled na izvor Bune u Blagaju

Smješten podno Starog grada Hercega Stjepana Vukčića Kosače, Blagaj datira još iz vremena Rimskog carstva, a njegova poznata Tekija, u kojoj su ranije živjeli derviši i obavljali “zikr” (slavili Boga), smještena je uz samo vrelo rijeke Bune. Ovo mjesto danas je među najatraktivnijim turističkim destinacijama Hercegovine. Izvor Bune nesumnjivo je jedan od najvećih i najčistijih u Evropi. Rijeka nadire iz pećine ispod stijene visoke 200 metara, a nakon devet kilometara ulijeva se u Neretvu u blizini sela Buna. Legenda kazuje da je turski sultan iz 16. vijeka toliko bio oduševljen Bunom da je naredio da se na izvoru sazida tekija za potrebe derviškog bektijaškog reda, a služila je i kao konačište za putnike. Inače, Tekija na Buni u Blagaju je otvorena za posjetioce tokom čitave godine uz simboličnu cijenu ulaznice, a posjeti je preko 100 000 posjetilaca. U ljepoti Bune uživajte i tokom ručka u jednom od restorana u blizini izvora, a naša preporuka je da probate pastrmku sa roštilja, specijalitet ovog kraja. Kada ste već u Blagaju, ne propustite vožnju rijekom Bunicom kroz prelijepu prirodu do njenog izvora, a obavezno svratite i do Bunskih kanala, fascinantnog mjesta na kojem se Buna ulijeva u Neretvu.

Počitelj i Žitomislić

Stari grad Počitelj

Jedini grad koji je danas skoro u potpunosti u funkciji turizma nalazi se na dva kilometra od Čapljine. Prvi put se spominje u povelji vojvode Stjepana Vukčića Kosače 1444. godine. Od 1463. do 1471. godine ovdje je bila smještena vojska ugarskog kralja Matije Korvina, a 1471. ga osvajaju Osmanlije, kada je dodatno utvrđen i dobio orijentalni izgled. Nakon toga su izgrađeni vjerski objekti, škole, kuhinje i drugi objekti. Po dolasku Austro-Ugara Počitelj gubi svoj strateški značaj što dovodi do njegovog naglog propadanja. Obavezno se popnite do vrha grada i pogledajte panoramu sa tvrđave. Na putu ka vrhu posjetite Šišman Ibrahim-pašinu ili Hadži Alijinu džamiju, za koju sa sigurnošću možemo reći da je jedna od najljepših u BiH. Zavirite i u prelijepe cvijetne avlije starih kuća, ali pazite da ne smetate domaćinima. Desetak kilometara od Počitelja, u pravcu Mostara, nalazi se čuveni manastir Žitomislić iz XV vijeka posvećen Blagovještenju Presvete Bogorodice i definitivno jedna od najljepše oslikanih pravoslavnih crkava. Nezaobilazno mjesto turista i prolaznika ovim krajem, Žitomislić je vjekovni duhovni i kulturni centar srpskog naroda ovog kraja. Manastir je u prethodnim ratovima više puta rušen, a 2005. godine je obnovljen i u njegovom krugu se nalazi i Muzej čija postavka sadrži srpske, ruske i italo-kritske ikone neprocjenjive vrijednosti, iz perioda od 16. do 18. vijeka. Među njima se ljepotom ističe ikona Bogorodice, jedna od četiri takve u svijetu, a djelo je ikonopisca Andreja Ricosa. Ovo je jedna od tri najznačajnije umjetničke kolekcije u BiH.

Čapljina

Hutovo blato

Krenete li od Počitelja „prema moru“ za samo par minuta doći ćete u Čapljinu, još jedan lijepi grad na Neretvi. No, rijeka Trebižat je ona na kojoj ćete pronaći odličnu zabavu u vidu sve popularnijih kanu safarija, ali i odlična kupališta i beach barove. Obavezno posjetite Mogorjelo, ostatke građevina koji datiraju još iz IV vijeka i predstavljaju jedan od najznačajnijih spomenika iz rimskog doba na području Bosne i Hercegovine. Nakon obilaska Mogorjela vrijeme je da se uputite u Park prirode Hutovo blato, ali na putu do ove jedinstvene destinacije, u mjestu Klepci, ubrzo nakon skretanja sa magistralnog puta, vidjet ćete stari kameni most preko Bregave, za koji se pretpostavlja da je izgrađen 1517. godine. Lokalci će vam rado ispričati legendu koja kaže da je upravo ovaj most bio inspiracija za izgradnju mostarskog Starog mosta. Hutovo blato smjestilo se u tipičnom kraškom ambijentu i predstavlja jedinstvenu submediteransku močvaru u Evropi i jedan je od najbogatijih rezervata ptica močvarica u ovom dijelu svijeta. Iako najveći broj ptica ovdje provodi zimske mjesece, uputite li se u obilazak brodicom sa iskusnim vodičima, u bilo koje doba godine imat ćete priliku vidjeti više vrsta i uživati i fascinatnoj prirodi. Ukoliko imate sreće možda ćete uspjeti fotografisati i veliku bijelu čaplju, po kojoj je Čapljina i dobila ime.

Stolac

Stari grad Vidoški iznad Stoca

Ova destinacija može se nazvati najskrivenijim biserom Hercegovine. Da biste shvatili o čemu govorimo, morate ipak tamo otići i uvjeriti se. Na ovom mjestu se susreću i rastaju civilizacije, ovo je dom velikog Maka Dizdara i srednjovjekovnih stećaka koji su mu bili najveća inspiracija za rad. Koliko je ovaj grad važan i koliko je potrebno čuvati ga od propadanja, govori i to da je još prije 40 godina bio nominiran kao grad muzej za listu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a, ali nažalost, taj status nikada nije potvrđen. Obavezno posjetite "Makovu hižu", mjesto posvećeno životu i radu jednog od najvažnijih bh. pjesnika, pređite preko Inat ćuprije i pitajte nekoga zašto je most "herav", popnite se na Stari grad Vidoški i očima obuhvatite pejzaž i shvatite zašto je nekada Stolac bio grad sa najviše kula u doba osmanske vladavine ovim prostorima. Popijte kaficu na trgu koji krasi obnovljena sahat kula i Sultan Selimova džamija, a onda prošetajte uz Bregavu do starih mahala i Begovine, jednog od najljepših i najznačajnijih tradicionalnih stambenih kompleksa u BiH. Kada obiđete grad, provozajte se do Radimlje, najpoznatijeg lokaliteta srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, koji se nalazi na tri kilometra zapadno od Stoca. Ovdje ćete pronaći 63 stećka na kojima se može vidjeti sva raznovrsnost i visok umjetnički kvalitet izrade, bogatstvo dekoracija, reljefnih predstava i natpisa koji spominju istorijske ličnosti. Još jedna značajna nekropola stećaka, Boljuni, nalazi se 14 km od centra grada u pravcu Neuma, i zajedno sa Radimljom nalazi se na listi UNESCO-a. Ilirski grad Daorson, kod sela Ošanjići, na uzvišenju samo 5 km od Stoca, definitivno je još jedna od destinacija koje morate obići tokom posjete ovom gradu.

Ravno

Špilja Vjetrenica u Ravnom

Malo mjesto Ravno, odakle korijene vuče čuveni naučnik Ruđer Bošković, pravi je primjer skrivene turističke destinacije koja mora biti na vašoj listi za putovanje. Prije svega posjetite čuvenu i predivnu baštu Hotela “Stanica Ravno” (i vjerujte, sa razlogom je čuvena), a kada se okrijepite, produžite u posjetu najvećim turističkim atrakcijama kraja. Manastir Zavala, uklesan u kamenu i posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice iz devetog vijeka u kojem se zamonašio Sveti Vasilije Ostroški Tvrdoški i Zavalski iz nedalekih Mrkonjića jedna je od njih. Nedaleko se pećina Vjetrenica, dom endemske čovječije ribice, u kojoj i kada je vani najtoplije morate nositi jaknu zbog jakog strujanja vjetra na njenim stazama. Ova pećina je dom oko 200 različitih životinjskih vrsta, što je čini prvom u svijetu po bioraznovrsnosti. Između ove dvije atrakcije, nalazi se gostionica Zavala za koju vam samo možemo reći: nemojte je zaobići, tu se uvijek dobro jede. Ovaj restoran smješten je u obnovljenom objektu stare željezničke stanice, kao i hotel Stanica Ravno. Ravno se nalazi na trasi „Ćirine staze“, popularne biciklističke staze, koja prati nekadašnju trasu uskotračne pruge, pa se od Ravnog možete na dva točka voziti, ako želite, čak i do Dubrovnika.

Neum

Panorama Neuma

Za kraj smo ostavili jedini bh. grad na primorju. Pozicija na obali Jadrana, čisto more, ugodna mediteranska klima, veliki broj sunčanih dana u godini i odlični hoteli čine ovaj grad dobrih izborom za odmor tokom cijele godine. Ljeti je Neum jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Bosni i Hercegovini i uvijek se traži mjesto više, a izvan sezone ovo je idealno mjesto da pobjegnete od gužve i uživate u tišini, šumu valova i pogledu na morsko plavetnilo. Pri kraju su radovi na brzoj cesti koja će spojiti Stolac i Neum, pa će i zanimljivo neumsko zaleđe dobiti na značaju. Ljubitelji ruralnog turizma mogu uživati u ukusnim i zdravim domaćim proizvodima iz seoskih domaćinstava, a neki čak nude i usluge smještaja u starim kamenim hercegovačkim kućama.

Nadamo se da će vam ovo malo putovanje kroz Hercegovinu pomoći da isplanirate jedno od narednih putovanja, a ne zaboravite da najbolje ponude za kraći ili duži odmor u ovom dijelu BiH možete pronaći na našoj platformi.