Koliko BiH ima turističkog potencijala, iskorišćenog i neiskorišćenog, najbolje se vidi u čarobnim mirisima i okusima Hercegovine.

Neke od destinacija koje ćemo vam u nastavku preporučiti, gotovo da su sakrivene od pogleda turista iako nude nevjerovatne prizore i avanture, dok su drugi odavno "ušli u voz turizma" i nude kvalitetne sadržaje kako domaćim, tako i stranim posjetiocima.

Krenimo opet na jedno sasvim novo putovanje i dopustite nam da vas privučemo u pomalo neistraženu oblast u kojoj ćete naći zadovoljstva za sva čula, nauživati se domaćih specijaliteta, ali i posjetiti prirodne i istorijske znamenitosti na kojima bi nam i evropske prijestolnice zavidjele.

Prozor-Rama

Ramsko jezero

Krenimo od najsjevernijeg dijela Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ako ste mislili da je ovo samo onaj kraj kroz koji protutnjite magistralom pored nekog jezera, grdno ste se prevarili. Zapravo, to jezero je nevjerovatno lijepo i dominira cijelim područjem. U sredini Ramskog jezera se nalazi ostrvo Šćit sa Franjevačkim samostanom. Na Ramskom jezeru možete veslati i pronaći osvježenje na plažama u vrelim danima, a odlično je i za ribolov. Istočno od Ramskog jezera nalazi se Prozor, centar ovog područja, a nekih 7 km od ovog grada u smjeru Jablanice pronaći ćete skretanje za selo Duga koje krije istoimeni vodopad. Selo je, opet, dobilo ime po dugi koju često možete vidjeti iznad vodopada. Iskoristite priliku i upitajte ljubazne domaćine da vas upute dalje do sela Klek i Klečke stijene sa koje ćete vidjeti jednu od najljepših panorama u našoj zemlji, ali i spomenik Kraljev stolac i nekropolu stećaka na Glavici. Nemojte zaboraviti pogledati tu stijenu i iz daljine da biste uočili Babu i Didu, kako narod tamo zove dvije kamene prirodno oblikovane skulpture.

Jablanica

Srušeni most u Jablanici

Smještena u dolini Neretve, omeđena sa jedne strane Prenjom, sa druge Čvrsnicom, Jablanica je grad najpoznatiji po odličnim restoranima koji služe ukusnu pečenu jagnjetinu, ali će vam ova destinacija ponuditi mnogo više ako joj pružite priliku. U ovoj opštini kriju se dva prava bisera prošlih vremena. Prvi je svakako, Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi koji predstavlja spomen - kompleks vezan za obilježavanje ovog značajnog događaja iz Drugog svjetskog rata, kao i čuveni most, koji su izgradili nacisti, a srušio ga režiser Veljko Bulajić za potrebe snimanja filma. Na području Jablanice su i Jablaničko i Grabovičko jezero, na kojima se možete kupati, voziti kajak, kanu, čamac ili uživati u vožnji splavom uz ručak koji će spremiti ljubazni domaćini. Veliki dio parka prirode Blidinje pripada području Jablanice, a ako se već uputite kroz Sovićka vrata do Risovca, koji ima odličnu ponudu tokom cijele godine, obavezno produžite u susjednu opštinu do Hajdučkih vrleti, Blidinjskog jezera i nekropole stećaka Dugo polje. Ukoliko ste ljubitelj planinarenja, sa Blidinja se uputite do poznatih Hajdučkih vrata na Čvrsnici.

Konjic

Kamena ćuprija u Konjicu

Nije nimalo lako izdvojiti sve što vrijedi vidjeti u Konjicu. Da li je to Stara ćuprija ili još starija čaršija, da li su obale Neretve tako lijepe iz ma kojeg ugla ih pogledali. Na čaršiji vam je i Zavičajni muzej koji itekako vrijedi vidjeti, a nešto malo dalje i Muzej drvorezbarstva, zanata koji se zbog vještine lokalnih majstora, koja se prenosi sa koljena na koljeno vijekovima, našao i na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Iskoristite priliku i okupajte se u Neretvi uzvodno od Konjica, a rashladiti se možete i na Jablaničkom, ali i na Boračkom jezeru. Ovom potonjem ne bi škodilo malo uređivanja na obalama, no neka vas to ne pokoleba, možete tamo provesti ugodan odmor, posebno ako se smjestite u neku od tradicionalno uređenih planinskih kućica oko jezera. Ono što je najbolje od najboljeg u Konjicu, sigurno je čuveni Titov bunker ili objekat D-O ARK. U pratnji vodiča možete obići značajan dio ovog, danas muzeja u planini i čuti neke od nevjerovatnih priča o gradnji obavijenoj misterijama koje ni do danas nisu dobile svoja objašnjenja. Ako ste avanturista ili jednostavno zaljubljenik u prirodu onda ne smijete propustiti rafting na Neretvi. Mnogi ne znaju da se najpoznatije i najizolovanije planinsko selo u BiH, Lukomir, nalazi na području opštine Konjic. Ovo je mjesto za koje bi definitivno trebalo da nađete vremena. Smješteno je na južnim obroncima Bjelašnice, na oko 30 kilometara od Konjica i na oko 1 500 metara nadmorske visine, a posebno je po tome što i danas, sa svojim starim kamenim kućama, izgleda kao prije nekoliko stotina godina.

Mostar

Stari most u Mostaru

Obilazak Mostara možete početi sa bilo koje tačke, ali ako želite da on bude spektakularan, krenite od panorame sa brda Fortica odakle pogled puca na cijeli grad. Ovo mjesto je idealno i za sportiste i ljubitelje adrenalina, jer se na vidikovcu uz planinarski dom nalaze sportsko penjalište i zipline. Mostar, dragulj Hercegovine, prepoznatljiv je po svom Starom mostu koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine i najpoznatija je turistička atrakcija u BiH. Ovaj grad svake godine posjeti na stotine hiljada turista. Nedaleko od mosta nalazi se i Muzej Hercegovine u okviru kojeg su i Muzej Stari most, spomen kuće Džemala Bijedića i Svetozara Ćorovića, te Interpretacijski centar MuM (Muzej u Mostaru). Doživljaj Mostara nije potpun bez šetnje Kujundžilukom, posjete Koski Mehmed-pašinoj džamiji, Kajtazovoj i Muslibegovića kući i Krivoj ćupriji. Ovo je i grad čuvenog pjesnika Alekse Šantića, čiju statuu ćete moći vidjeti u njegovom parku, nedaleko od rodne kuće. Ono po čemu su Mostar, ali i cijela Hercegovina poznati je hrana i gastro ponuda koja se malo gdje sreće. Za boravak u prirodi preporučujemo obližnju planinu i izletište Rujište, gdje ćete uživati na svježem i čistom zraku u šetnji „Stazom zdravlja“ ili vožnji biciklom.

Međugorje

Crkva sv. Jakova u Međugorju

Kojoj god konfesiji pripadali, bili vjernik ili ne, jednom u životu posjetite Međugorje, ako ni zbog čega drugog, onda barem da svojim očima vidite šta se može izroditi iz odlučnog uvjerenja šestoro mladih da su na brdu ugledali Bogorodicu. Ovo malo mjesto smješteno je između dva brda, Križevca i Crnice (Brda ukazanja) na kojem se, na predjelu Podbrda, po riječima „vidioca“ po prvi put ukazala Gospa. Do 1981. godine bilo je izuzetno siromašno, izmoreno sušama i lošim prinosom usjeva na hercegovačkom kršu. Danas, četiri decenije kasnije, ovo je turistička “meka” u koju se godišnje slije više od milion turista i vjernika koji žele da se pomole ili obiđu mjesto za koje se vjeruje da se upravo tu ukazala majka Božija. Centralna tačka u mjestu je međugorska crkva sv. Jakova čija je gradnja završena 1969. godine. Posjetite li ovaj kraj obavezno svratite u Etno selo Međugorje, odlični turistički kompleks, koji, pored smještaja u tradicionalnim kamenim kućama, nudi brojne sadržaje uključujući restoran, bazen, amfiteatar, a ovo je i jedno od najboljih mjesta u Hercegovini za kušanje odličnog domaćeg vina i gurmanskih delikatesa.

Čitluk

Podrum u vinariji u Čitluku (Foto: Općina Čitluk)

Ako se nečim mogu pohvaliti stanovnici ove oblasti, to su vrhunska vina koja se, zahvaljujući visokom kvalitetu, piju u cijelom svijetu. Autohtone vrste vinove loze koje uspijevaju u veoma teškim uslovima ovog kraja su Žilavka i Blatina, iako lokalne vinarije uspješno uzgajaju i određene druge vrste u manjim količinama. Upitate li prolaznike da vam preporuče vinski podrum u koji ćete svratiti po kapljicu vrhunskog vina, sigurno da će svako od njih imati nekog svog favorita, ali činjenica je da u koju god vinariju na Vinskoj cesti Hercegovine svratite, ne možete pogriješiti. Iskustvo posjete malim porodičnim vinarijama sigurno ćete pamtiti dugo, a uz dobro vino i poneki zalogaj saznat ćete više o tome kakva je istorija utkana u njihove ukusne kapljice.

Pročitajte drugi dio našeg teksta i nastavite putovanje kroz najljepša mjesta Hercegovine i ne zaboravite da najbolje ponude za kraći ili duži odmor u ovom dijelu BiH možete pronaći na našoj platformi.