Iako nas sve ljeto, manje-više, asocira na more, ono nije jedina opcija za „napuniti baterije“. Savršena opcija za rashlađivanje i aktivni odmor u vrelim ljetnim danima je definitivno rafting.

Rafting je po definiciji spuštanje niz rijeku u gumenom čamcu, specijalno napravljenom za adrenalinsku vožnju bržim vodama, a mi Vam u nastavku donosimo 6 bosanskohercegovačkih rijeka za uzbudljivi rafting.

Neretva

Najduža pritoka istočne obale Jadrana duga je oko 230km, a većim dijelom se nalazi u Bosni i Hercegovini, izuzev zadnjih 20 km toka koji se, kao i ušće u Jadran, nalaze u Hrvatskoj. Rafting na Neretvi je odlična kombinacija adrenalinske vožnje i uživanja u ljepotama divlje prirode. Najčešća polazna tačka je mjestašce Glavatičevo.

Vrbas

Desna pritoka Save dužinom od oko 250km protiče zapadnim dijelom naše zemlje. Dio sliva koji se koristi za rafting je nešto više od 30 km na potezu od brane Bočac do Banja Luke, a ponuda je raznovrsna – od mirnog porodičnog raftinga do ekstremnije adrenalinske vožnje.

Tara

Tara izvire u Crnoj Gori, a od 146 km toka ove rijeke nama pripada svega 5 kilometara. Zanimljivo je da je kanjon Tare najdublji kanjon u Europi te drugi najdublji na svijetu, odmah iza američkog Grand Canyona. U raftingu na Tari možete uživati u gornjem ili donjem toku rijeke, a zavisno od toga, polazne tačke su „Splavište“ sa kojeg polaze ture koje mogu trajati i po nekoliko dana,  te Brštanovica, poznata po bržim adrenalinskim turama za koje je, po mnogima, poželjno ranije iskustvo raftinga.

Una

Una je (ne)zvanično naša najčistija rijeka, a većina ukupne dužine 212 kilometara dugog toka nalazi se u Bosni i Hercegovini. Zanimljiva je informacija i da je Vrelo Une do sada istraženo do dubine od 248 metara, ali dno nije dosegnuto, a u samoj rijeci raste više od 170 vrsta ljekovitih biljaka i živi 28 vrsta riba. Upravo spomenuti izvor je veoma jak i Una ima vodostaj pogodan za rafting skoro tokom cijele godine. Najatraktivnija dionica duga je oko 15 kilometara, a riječ je o potezu Štrbački buk – Lohovo.

Una regata

Una regata je međunarodna tradicionalna sportsko-kulturna manifestacija. U tri etape kroz četiri dana regata predstavlja centralni događaj turističke promocije potencijala rijeke Une i prirodnog bogatstva ove regije.

Krivaja

Krivaja nastaje spajanjem rijeka Bioštice i Stupčanice u samom središtu Olova, a svoj tok, dugačak 101 kilometar, završava ulijevanjem u rijeku Bosnu. Rafting na Krivaji je turistička manifestacija međunarodnog karaktera, a odvija se svake godine u proljeće na potezu Olovo – Zavidovići.

Rakitnica

Jedna od najvećih i najvažnijih pritoka Neretva vremenom je stvorila 26 kilometara dugačak, teško pristupačan i prelijep kanjon koji se proteže između planina Bjelašnice i Visočice, jugoistočno od Sarajeva. Kanjon Rakitnice je jedan od najdubljih kanjona u Evropi, a  duž cijelog kanjona flora i fauna bogata endemskim primjercima. Plovidba Rakitnicom može uključivati ture koje traju od jednog do tri dana, a jednodnevna tura je obično 5-7h dužine i 8 km plovidbe.

Iskoristite potencijal naših rijeka i ovo ljeto uživajte u uzbudljivoj avanturi i aktivnom odmoru. Naglasit ćemo i zamoliti vas da tokom uživanja u ljepotama naše domovine rijeke i okoliš čuvate čistim.

Ugodna plovidba!