Među najljepšim prizorima koje možete vidjeti u proljeće nesumnjivo su vodopadi i slapovi, koji su u ovom periodu najbogatiji vodom.

Upravo zato su obilasci vodenih tokova i stijena preko kojih se obrušavaju idealni za vikend putovanja, a Bosna i Hercegovina ih ima koliko vam srce želi.

Naša zemlja, možemo se slobodno pohvaliti, obiluje čistom i blistavom vodenom silom u gotovo nedirnutoj prirodi. Neki od vodopada i slapova su dobro sakriveni i do njih se morate malo pomučiti, ali za prave ljubitelje putovanja i prirode, sigurni smo, to nije nikakav problem. U nastavku donosimo prvi dio naše liste najljepših vodopada i slapova u BiH koje vam preporučujemo za vikend putovanja. Obavezno pročitajte i drugi dio ove priče o vodopadima, a onda sami odlučite koji su vam najljepši i kojim redoslijedom ćete ih obilaziti.

1. Štrbački buk (Bihać)

Šrbački buk u Nacionalnom parku Una

Onog trenutka kada se nađete pred silovitom vodom koja se obrušava preko uglačanih stijena i sedri u veličanstvenim vodopadima i slapovima Štrbačkog buka, budite sigurni da ćete zaboraviti na sve brige, kao i 14 kilometara makadama kojim ćete voziti da biste se našli na ovom mjestu, ukoliko u Nacionalni park Una uđete preko Gorjevca. Postoji i kraći put na drugom ulazu Ćukovi u dužini od 4,5 kilometra, koji je povremeno otvoren, te Ćelije preko kojeg je makadamska staza duga 7,5 kilometara.

Nema sumnje, vodopadi rijeke Une na ovom mjestu su najljepši, a do njih vodi odlično uređena staza koja vam dopušta da im priđete i napravite savršene fotografije. Međutim, ne postoji fotografija koja može da dočara prizor vodopada i siline vode. To morate vidjeti svojim očima. Još zanimljivije će vam biti ako se vaša posjeta poklopi sa izlaskom rafetera na vodopade kada ćete imati prilike vidjeti skipere kako bacaju rafting čamce sa najvišeg vodopada i skaču za njima.

2. Vodopad u Jajcu

Plivski vodopad u Jajcu

Jedini vodopad koji ćete naći u centru nekog grada u svijetu smješten je u Jajcu. I kao da samo to nije dovoljan razlog za obilazak, oko njega ima toliko istorije i priče, da će vam jedan vikend u ovom gradu biti premalo da vidite sve što nudi. Rijeka Pliva obrušava se sa 22 metra visine da bi se prizemljila u ušće u Vrbas, a sve to možete da pogledate spuštajući se zip-lineom iznad vodopada. Spektakularno, zar ne? Na samo pet kilometara od ovog mjesta, nalazi se 20 mlinčića na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog plivskog jezera, ispod kojih protiču slapovi Plive i prelijevaju se u mnogo malih tokova preko širokog izletišta. Tu je i čuvena "brana", kupalište na kojem je nekoliko slapova, gdje se ljeti okupljaju kupači iz svih krajeva. Kada se izmorite obilazeći divote Jajca, za potpuni ugođaj preporučujemo vam ručak na lađi uz plovidbu na Velikom jezeru.

3. Vodopad Kravica

Vodopad Kravica

Ovaj veliki vodopad u obliku anfiteatra je jedno od najljepših mjesta u Hercegovini i vrijedi ga posjetiti u bilo koje godišnje doba, što potvrđuje rast broja posjetilaca iz godine u godinu. Vodopad Kravica je omiljeno hercegovačko izletište i ljetno kupalište smješteno oko tri kilometra nizvodno od sela Hrašljani u opštini Ljubuški. Vodopad visok 28 metara kroji prirodni amfiteatar širine 120 metara. U toku ljetne sezone, veoma je popularno kupanje i plivanje u rijeci i ispod vodopada, a domaćini su obogatili posjetu restoranima koji nude nadaleko popularne hercegovačke specijalitete.

Tri "Skakavca"

Bosna i Hercegovina, koliko znamo, ima najmanje tri vodopada pod imenom Skakavac.

4. Skakavac u prašumi Peručica 

Pogled na vodopad Skakavac sa Dragoš sedla

Prvi Skakavac je onaj u prašumi Perućici u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska. Visok je 81 metar, a do njega se dolazi jasno označenom stazom i to samo u pratnji vodiča, nakon nekih sat do sat i po pješačenja. Ova staza je pomalo zahtjevna i potrebna vam je dobra oprema za pješačenje. Posjetioci koji požele vodopad pogledati sa vidikovca na Dragoš Sedlu, nakon doze propisnog truckanja u autobusu parka, sav trud će se isplatiti jer će pred sobom imati jedan o najljepših pogleda u životu.

5. Skakavac kod Sarajeva

Vodopad Skakavac kod Sarajeva

Drugi Skakavac nalazi se na 12 kilometara sjeverno od Sarajeva i drugi je najviši u Evropi sa svojih impozantnih 98 metara. Staze do vodopada su označene i sigurne, a idealne su za sve one koji žele da šetaju, voze bicikl i provedu dan u prirodi nedaleko od grada. Od zaštićenog prirodnog područja Skakavac vode označene planinarske staze prema obližnjim vrhovima i planinarskim domovima Bukovik i Crepoljsko, zatim nekropoli stećaka, izvoru Nahorevskog potoka poznatom pod imenom Sedam vrela i drugim zanimljivim lokacijama u blizini.

6: Skakavac kod Kotor Varoši

Vodopad Skakavac kod Kotor Varoši

Treći Skakavac nalazi se sakriven u šumi u blizini Kotor Varoša, okružen planinskim vrhovima Ježice i Golog brda i usječen u kanjon male planinske rijeke Duboke, koja na nekoliko mjesta pravi spektakularne vodopade. Visok je 20 metara, a zahvaljujući planinarima i ekolozima napravljene su male staze i označen put kako bi se olakšao prilaz vodopadu. Ako se ovdje nađete zimi, postoji velika šansa da ćete gledati u led, a čuti huk vode koji dopire iz unutrašnjosti. 

7. Martin Brod

Kompleks slapova na Uni u Martin Brodu

Nekih 24 kilometra uzvodno od Štrbačkog buka u pravcu Kulen Vakufa, nalazi se Martin Brod, najveći kompleks slapova na rijeci Uni. Pored Milančetovog buka, u Martin Brodu možete vidjeti mnogo drugih slapova, kaskade, bazene i naslage sedre koji se prostiru kroz naselje do ušća rječice Unac u Unu. Svakome ko posjeti ovaj kraj preporučujemo da proba domaće specijalitete koji savršeno sjedaju nakon obilaska prirodnih ljepota.

8. Vodopad Blihe (Blihin skok)

Vodopad na rijeci Blihi kod Sanskog Mosta

Ovaj vodopad ugnijezdio se nedaleko od Sanskog Mosta i jedan je od najviših na ovom području. Dio je Parka prirode "Blihin vodopad" i zaštićen je kao spomenik. Visok je 56 metara i prepoznatljiv po "lomljenju" stijene preko koje pada. Do njega je ranije vodio uski planinarski put koji je sada uređen. U blizini ovog mjesta nalazi se u prirodni fenomen nazvan Bobijaško oko, kraško jezero koje više liči na veliku šupljinu sa povezanom mrežom podzemnih vodotokova koji se nalaze na prostoru ispod Palanačkog polja, te s izvorima rijeka Dabar i Zdena.

Ovo je lista prvih osam vodopada idealnih za vikend posjete u proljeće, ali ništa nisu manje lijepi i u drugim godišnjim dobima. U drugom dijelu vam donosimo nastavak našeg izbora najljepših vodopada i slapova u Bosni i Hercegovini.