Idealno vrijeme za obilazak vodopada i slapova je proljeće kada u rijekama ima najviše vode i kada one pokazuje svu svoju ljepotu i silu.

U prvom dijelu naše preporuke za proljetna vikend putovanja predstavili smo vam Štrbački buk, vodopad u Jajcu, vodopad Kravica, Blihin skok, tri Skakavca i Martin Brod. Našu listu nastavljamo sa još sedam spektakularnih vodopada i slapova.

9. Janjske otoke

Janjske otoke na rijeci Janj

Jedan od najljepših prizora u našoj prirodi su Janjske otoke nedaleko od Šipova. Krečnjačka udolina uz rijeku Janj ispresijecana je rukavcima u kojima su nastali brojni slapovi i dva vodopada. Ledena voda, koja gotovo nikada ne prelazi sedam stepeni, protiče bučno kroz kilometar dugu krečnjačku dolinu šarajući reljef na bezbroj načina. Ovaj kraj je raj za turiste i avanturiste, idealan za vikend uz bučnu, a opet mirnu i okrepljujuću prirodu uz neprikosnovene gurmanluke ovog kraja, koje nikako ne smijete zaobići.

10. Ripač

Ripački slap kod Bihaća

Slapovi Une u naselju Ripač na ulazu u Bihać još su jedna dobro sakrivena atrakcija u "ljutoj Krajini". Kroz istoriju čuveno po sojeničkim naseljima, a danas po vikendicama uz slapove, Ripač možete obići, recimo, u povratku sa Štrbačkog buka i to tako što ćete iznajmiti čamac u kojem će vam ljubazni domaćini servirati ručak i voziti vas od slapa do slapa. Druga varijanta je da odete tamo i smjestite se u neku od vikendica i uživate u ribolovu, plivanju i skokovima preko slapova, ukoliko Ripač posjetite na ljeto.

11. Krupa na Vrbasu

Krupa na Vrbasu

Na samo 25 kilometara od Banjaluke izlazeći iz kanjona Tijesno ulazi se u Krupsko polje i selo Krupa na Vrbasu, čarobno mjesto bogato slapovima, mlinovima i izvorima koji opstaju između luksuznih vikendica. Iako narušenog izgleda zbog divlje gradnje, Krupa na Vrbasu vikendom privlači stotine, pa i hiljade posjetilaca. Osim slapova, atraktivno je posjetiti i manastir Svetog Ilije (1289), crkvu brvnaru (XVI vijek) i srednjovjekovni grad Greben (1192). Ako ste ljubitelj kampovanja, u neposrednoj blizini imate sasvim pristojan autokamp.

12. Koćuša

Vodopad Koćuša

Vodopad Koćuša nalazi se na rijeci Trebižat u selu Veljaci kod Ljubuškog i jedan je od najljepših prirodnih bisera ovoga dijela Hercegovine. Ljepota ovog vodopada i obližnjeg krajolika nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Visina slapa je pet, a dužina 50 metara, a u neposrednoj blizini nalaze se mlinovi koji su godinama krasili ovo mjesto. Pored vodopada nalazi se i veoma ugodan restoran, pa vašu posjetu možete isplanirati uz ručak na terasi sa koje ćete posmatrati vodopad.

13. Bereški vodopad

Vodopad na ušću rijeke Bereg u Rakitnicu

Bereški vodopad na ušću rijeke Bereg u rijeku Rakitnicu u blizini istoimenog sela, smješten je oko osam kilometara od Rogatice i pravi je primjer nedirnute prirode. Visok je između 10 i 12 metara i pada preko kaskada u duboki amfiteatar koji još nazivaju i bigrena kada sa jezerom dubokim oko dva metra. Omiljeno je kupalište lokalnog stanovništva, još uvijek neotkriveno za bilo koga sa strane.

14. Slapovi Kozice

Slapovi na rijeci Kozici

Slapovi Kozice koji se nalaze na oko 10 kilometara od Fojnice su zbog svoje nepristupačnosti ostali prilično nepoznati. Međutim, ako se odlučite da od raskrsnice za sela Dragačići i Vladavići krenete makadamom u njihovom pravcu, na kraju neoznačenog puta otkrićete pravi biser prirode, kristalno čistu vodu, tri manja i dva velika slapa visoka oko 20 metara. Slapovi se mogu posmatrati iz neposredne blizine, ukoliko se pažljivo spustite preko klizavog terena, ali i sa vidikovca do kojeg se dolazi uređenom stazom.

15. Vrelo Paljanske Miljacke

Vrelo Paljanske Miljace

Na oko 20 kilometara od Sarajeva u Gornjim Palama i podnožju Jahorine izvire Paljanska Miljacka, koja se u selu Dovlići, 13 kilometara niže spaja sa Mokranjskom Miljackom i tako stiže do Sarajeva. Izvor Paljanske Miljacke gradi divne slapove koji padaju preko sedrenih blokova obraslih mahovinom. Posjetioci će u blizini vrela pronaći i ostatke srednjovjekovne Gradine Pavlovića, kao i restoran koji gostima nudi riblje specijalitete iz svog uzgoja.