„Odmori u BiH“ su, uz podršku EU, organizirali devet putovanja za bh. medije na različite zanimljive destinacije, sa ciljem promocije turističke ponude u Bosni i Hercegovini.

Naša domovina bogata je nestvarnim prirodnim ljepotama, kristalno čistim rijekama i čarobnim vodopadima, mističnim naslijeđem, mjestima nedirnute prirode punim adrenalinskih izazova i novih iskustava koja se dugo pamte…

Donosimo vam utiske sa putovanja organizovanih uz podršku Evropske unije, ali i preporuke za kraće i duže odmore iz snova. Destinacije širom BiH prikladne su za posjetu tokom čitave godine, pa vas pozivamo da predstojeće zimske praznike provedete na nekom od prekrasnih bh. odredišta, ali i da planirate svoj odmor u BiH tokom proljeća, ljeta i jeseni.

  1. Bihać, Ostrožac, Bosanska Krupa

Na putu do Bihaća neizostavno treba svratiti u seosko domaćinstvo „Čardaklije“ u Bosanskom Petrovcu. „Čardaklije“ su poznate po ljubavi prema Bosanskom brdskom konju, a prizori krda konja u slobodnoj igri predstavljaju idealnu anti-stres terapiju.

„Must see“ je i Nacionalni park Una, čije glavne atrakcije su prekrasni Milančetov i Štrbački buk, te pravoslavni manastir Rmanj, izgrađen od unske sedre. Jedna od bihaćkih znamenitosti su i Japodski otoci, riječne ade u naselju Račić povezane drvenim mostićima, koje gledane iz zraka daju jedinstvenu sliku „srca prirode“. U samom gradu vrijedi obići džamiju Fethiju, Kapetanovu kulu, Muzej prvog zasjedanja AVNOJ-a, gradsku otoku sa spomenikom „Djevojka sa Une“... Unutar granica grada je i prekrasni Kostelski buk.

Nedaleko od Bihaća je čuveni zamak Ostrožac, u kojem se nalaze brojne skulpture nastale u sklopu kiparske kolonije, koja u dvorcu djeluje preko pet desetljeća. 

Stari grad Pset naziv je tvrđave koja dominira centrom Bosanske Krupe, uz obalu Une. Atrakcija Bosanske Krupe je i izletište Male Ade, koje čini sedam riječnih ostrva u samom centru grada, povezanih drvenim mostovima.

Kroz grad protiče i pritoka Une - Krušnica, čiji izvor je udaljen 6 kilometara od centra grada i prirodni je fenomen.

 

  1. Tuzla, Srebrenik, Gradačac

Najveća tuzlanska atrakcija je Panonika, impozantni kompleks slanih jezera površine 75.000 kvadratnih metara, koji pored kupanja posjetiteljima nudi i razne druge edukativne, zabavne i ugostiteljske sadržaje. Znamenitosti Tuzle su i kompleks Aleja mladosti - Slana banja, centralni gradski park sa spomenicima Kralju Tvrtku i Povelji Kulina-bana, Turali-begova džamija, Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice, Soni trg sa izložbenom postavkom o eksploataciji soli, Međunarodna galerija portreta, Atelje Ismet Mujezinović, Spomen sobe Meši Selimoviću i Dervišu Sušiću...

Samo pola sata vožnje od Tuzle ka sjeveru je Srebrenik, čija je najznačajnija atrakcija spektakularna, srednjovjekovna tvrđava – Stari grad Srebrnik, koji se prvi put pominje u zapisima iz 1333. godine. Tu su i nacionalni spomenici BiH - džamije u Ćojluku i Špionici, a u istom naselju nalaze se i katolička i pravoslavna crkva.

I Gradačac je poznat po svojoj tvrđavi, u čijem kompleksu se nalazi znamenita Kula Husein-kapetana Gradaščevića, Sahat-kula i Centar za kulturu sa zanimljivom muzejskom zbirkom. Od ostalih gradačačkih znamenitosti tu je nacionalni spomenik BiH - džamija Husejnija, katolička i pravoslavna crkva u samom centru grada, dva jezera – Hazna i Vidara, čuveno lječilište Banja Ilidža...

 

  1. Travnik i Jajce

Jedan od simbola Travnika je Sulejmanija, poznata i kao Šarena džamija. Travnik je poznat i kao mjesto rođenja Nobelovca Ive Andrića, čija je rodna kuća obnovljena 1970-tih i u njoj je Memorijalni muzej „Rodna kuća Ive Andrića“. U centru grada je i Zavičajni muzej, koji čuva oko 80 hiljada eksponata. Travnički Stari grad je jedna od najljepših i najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrda u BiH. Pauzu za kafu u Travniku treba napraviti u Lutvinoj kafi na Plavoj vodi, nadaleko su poznati i travnički ćevapi, kao i Vlašički sir, kojeg se može degustirati u Vlašičkoj kući, nekoliko kilometara od centra grada.

Posjetitelje Jajca već stoljećima oduševljava prekrasni Plivski vodopad. Od značajnih prirodnih atrakcija ovog grada su i Veliko i Malo Plivsko jezero, na kojem se nalaze Mlinčići, drvene vodenice stare oko 400 godina. Najstariji od jajačkih historijskih spomenika su ostaci antičkog hrama boga Mitre. Unutar zidina Starog grada je impozantna Medvjed - kula, Katakombe - podzemna crkva i grobnica porodice Hrvatinić, kao i ostaci crkve Sv. Marije. U toj crkvi krunisan je posljednji bosanski kralj, čiji se ostaci nalaze u Muzeju samostana Sv. Luke. Zasjedanjem AVNOJ-a u Jajcu su 1943. udareni temelji socijalističke Jugoslavije, o čemu priča postavka Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

 

  1. NP Sutjeska, Trebinje

Nacionalni park Sutjeska prostire se na 17.500 hektara površine i u njemu se nalazi 17 kristalno čistih rijeka i rječica, 9 glečerskih jezera, kao i 10 planinskih vrhova viših od 2000 metara nadmorske visine, među kojima je i Maglić, najviši vrh u čitavoj BiH. U NP Sutjeska je i Perućica, jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi koja je po svojoj flori i fauni unikatna, te je dom gigantskog drveća koje prelazi visinu od 50 metara. Ulaz u park prepoznatljiv je po impozantnom spomeniku, radu Miodraga Živkovića iz 1971. godine, podignutom u čast palim borcima legendarne Bitke na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu.

Na putu od NP Sutjeska do Trebinja neizostavno treba svratiti i do Bilećkog jezera, najvećeg akumulacionog jezera na Balkanu, koje obiluje riječnom i jezerskom ribom.

Trebinje je biser istočne Hercegovine, grad sa čak 36 kulturno-historijskih spomenika pod zaštitom države. Kroz grad teče prekrasna Trebišnjica, čije obale spaja nekoliko mostova, od kojih je najpoznatiji onaj Arslanagića (Perovića). Trebinje je grad sa 260 sunčanih dana u godini, a zanimljivo je kako je u ovom dijelu BiH jesen u prosjeku toplija od proljeća.

  1. Mostar, Blagaj, Počitelj

Pored nezaobilaznog Starog mosta, u Mostaru bi trebalo obići Muzej Hercegovine i njegove depadanse. Doživljaj Mostara nije potpun ni bez šetnje Kujundžilukom, posjete Koski Mehmed-pašinoj džamiji, Kajtazovoj i Muslibegovića kući, Krivoj ćupriji... Fascinantan pogled na grad pruža se sa brda Fortica, gdje se nalazi i najduži zipline u BiH.

A ma koliko puta da posjetite Blagaj svaki put ćete iznova biti oduševljeni prizorom izvorišta Bune, koji se smatra najsnažnijim kraškim izvorom u Evropi. Pokraj izvora je čuvena derviška Tekija, a na litici iznad nje su ostaci Starog grada Blagaja. Legenda kaže kako je u gradu ili njegovom podnožju herceg Stjepan Vukčić – Kosača zakopao veliko blago, po kojem je kasnije i čitavo naselje dobilo ime – Blagaj.

Na putu od Blagaja ka Počitelju je pravoslavni manastir Žitomislić, izgrađen u 15. stoljeću. Njegov muzej skrbi za zbirku ikona i umjetnina, koja se ubraja među najznačajnije kolekcije tog tipa u Bosni i Hercegovini.

Počitelj je istinski muzej pod otvorenim nebom, koji već stoljećima oduševljava svoje goste. Šišman Ibrahim-pašina (Hadži-Alijina) džamija smatra se jednom od najljepših potkupolnih džamija u BiH, a među počiteljskim znamenitostima su i Šišman-Ibrahim pašina medresa i han, Sahat-kula, Kula Gavrankapetanovića...

 

  1. Ravno, Neum, Stolac

Ravno je najmanji grad u BiH, a najveća atrakcija tog kraja je pećina Vjetrenica, dom oko 200 različitih životinjskih vrsta. Ukupna dužina pećinskih kanala je preko sedam kilometara, dok je turistima na raspolaganju 600 metara uređenih staza. U naselju Zavala nalazi se i Biospeološki muzej „Vjetrenica“, prvi takav na svijetu. Na padinama brda Ostrog je manastir Vavedenja Presvete Bogorodice, u kojem je dio života proveo sveti Vasilije Ostroški. Zahvaljujući pretvaranju nekadašnje uskotračne pruge u biciklističku stazu između Dubrovnika i Mostara Ravno je danas omiljeno odredište ljubitelja biciklizma.

Sunce, čisto more i bogata gastronomska ponuda razlozi su zbog kojih je Neum jedna od najatraktivnijih destinacija na južnom Jadranu.

Stolac je poznat kao grad koji ima najviše sunčanih dana u godini od svih mjesta u BiH, te po svojoj Bregavi i njenim vodopadima, slapovima i brzacima, uz koje se Stočani i posjetitelji Stoca rashlađuju za ljetnih vrućina.

Već pri ulasku u Stolac iz pravca Mostara i Čapljine posjetitelje dočekuje čuvena nekropola stećaka Radimlja, a samo malo dalje je grob Moshe Danona, mjesto hodočašća za Jevreje – Sefarde. Znamenitosti Stoca i okoline su i paleolitska pećina Badanj, ilirski grad Daorson, Stari grad Vidoški, nekropola Boljuni, stambeni kompleks Begovina, stolačka Čaršija...

 

  1. Međugorje, Ljubuški, Grude, Široki Brijeg

Međugorje je mjesto između dvije gore, dva brda - Križevca i Brda Ukazanja (Podbrda), širom svijeta poznato po fenomenu Gospina ukazanja.

U blizini Međugorja je Etno selo Herceg, izgrađeno po uzoru na tradicionalna hercegovačka sela od kamena, a na putu prema Ljubuškom su i plantaže aromatičnog i ljekovitog bilja firme Roing, kao i maslinik obitelji Mikulić, najveći u BiH.

Ljubuški je poznat po svojim vodopadima Kravica i Koćuša, tvrđavi Stjepana Vukčića – Kosače, muzeju Humac u kojem se čuva najstariji trag pismenosti na ovim prostorima – čuvena Humačka ploča...

U Grudama je Avanturistički park Peć Mlini, u sklopu kojeg se uređenim šetnicama i obnovljenim mostovima može šetati sve do izvora Tihaljine, rijeke sa devet imena, od koje je najpoznatije – Trebižat. Iznad izvora je Ravlića pećina, u kojoj je postavljeno sportsko penjalište, a duž Cvitanjskih stina izgrađena je Via Ferrata dugačka 300 metara. Najveća atrakcija Parka je zipline sa dvije sajle, dužine jedan kilometar.

U Širokom Brijegu vrijedi posjetiti franjevački samostan, koji je centar duhovnog i kulturnog života tog kraja i čija galerija skrbi za zavidnu kolekciju umjetničkih djela.

  1. Kupres, Livno, Tomislavgrad, Blidinje

Kupres je destinacija koja posjetiteljima tokom cijele godine nudi uživanje u nevjerovatnim prirodnim bogatstvima, zimi skijanje u vrhunskim ski centrima. Na visoravni Kruzi između Kupresa i Livna obitava oko 800 divljih konja, što je jedinstvena atrakcija u Evropi.

Osim divljih konja Livno je čuveno po Livanjskom siru, a malo je znano da se u livanjskom Gornjem gradu nalazi najveći broj potkupolnih džamija iz osmanskog perioda nakon Sarajeva. Atrakcija Livna je i snažno izvorište rijeke Bistrice - Duman, koje se nalazi ispod impozantne stijene i pećina u kojima su Livnjaci tradicionalno sušili sir. Franjevački muzej i galerija Gorica u Livnu spada među najljepše i najznačajnije muzejske institucije u BiH.

A u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu nalazi se najveća kolekcija afričke plemenske umjetnosti u ovom dijelu svijeta. Također, Muzej skrbi i za najznačajnije palentološko otkriće u Bosni i Hercegovini i jedno od najvećih takvih u Evropi – ostatke 3,5 miliona godina starog pra-slona (lat. anancus).

Park prirode Blidinje prostire se na preko 350 kvadratnih metara površine, a naziv duguje prekrasnom Blidinjskom jezeru, najvećem prirodnom jezeru u BiH. Na Blidinju vrijedi posjetiti Masnu Luku, gdje se nalazi impozantna planinska crkva Sv. Ilije, čuvena Hajdučka vrata, nekropolu stećaka Dugo polje...

  1. Banja Luka

U užem gradskom jezgru Banja Luke treba obići tvrđavu Kastel, džamiju Ferhadija, degustirati čuvene banjalučke ćevape, zapaliti svijeću ispod spomen-ploče Safikadi, koja simbolizira žrtvu zarad nesretne ljubavi...

U Krajiškoj kući mogu se kupiti autentični suveniri, treba prošetati ka Trgu Krajine i duž Gospodske ulice prema Hramu Hrista Spasitelja, jednom od najljepših pravoslavnih hramova na Balkanu.

U blizini je i Banski dvor, Spomenik 12 beba, Muzej savremene umjetnosti RS, Spomenik palim borcima NOR-a...

Vrijedi obići i Delibašino selo, oko 5 kilometara od centra grada, gdje je crkva i samostan Marija Zvijezda, dom monaha - trapista, poznatih po pravljenju čuvenog sira.

Najbolji pogled na panoramu Banja Luke je sa Banj brda, odnosno Šehitluka, gdje je i monumentalni spomenik Krajišnicima palim u Drugom svjetskom ratu.

Jedna od banjalučkih znamenitosti je i plaža Vrućica, uz rijeku Vrbas, sa nekoliko bazena napunjenih toplom i ljekovitom mineralnom vodom.

Nedaleko od centra grada je i kanjon Tijesno, jedno od najpopularnijih odredišta ljubitelja raftinga, a nešto dalje je Krupa na Vrbasu sa prekrasnim slapovima.

Na putu od Banja Luke prema Kneževu je Etno selo Ljubačke doline sa oko 30 autentičnih seoskih objekata, ispunjenih hiljadama veoma vrijednih antikviteta.