Iako će mnogi ove godine Valentinovo provesti u svom domu, uživajući u romantičnom filmu ili večeri uz svijeće, sigurno je kako ima i onih koje ništa neće spriječiti da za Dan zaljubljenih otputuju negdje i sebe i svog partnera obraduju novim iskustvom.

Dan zaljubljenih ove godine pada u nedjelju, što predstavlja idealnu priliku za provesti romantični vikend na nekoj od bh. destinacija.

U nastavku vam dajemo nekoliko ideja za romantični vikend za Valentinovo u Bosni i Hercegovini.

1. Uz aktivnosti na planini

Sredina februara idealna je za boravak na bh. planinama (Jahorini, Bjelašnici, Vlašiću...), uz neku od aktivnosti u dvoje, bilo da je riječ o skijanju, boardanju, sankanju, grudvanju, valjanju u snijegu, šetnji na čistom, planinskom zraku... Boravak na planini idealan je i za one romantične duše koje vikend žele provesti bez mnogo umora, uživajući uz pucketanje vatre u kaminu ili neki od wellness sadržaja.

2. U sunčanoj Hercegovini

Ljubitelji sunca i mirisa Mediterana užitak po vlastitom ukusu sigurno će pronaći u suncem okupanoj Hercegovini, koja uz lijepo vrijeme nudi i pregršt različitih aktivnosti tokom zime. Bilo da smještaj izaberete u Mostaru, Trebinju, Čitluku ili nekoj drugoj destinaciji, možete se zaputiti u istraživanje vinskih ruta, šetati i voziti bicikl i otkrivati nevjerovatne prirodne i kulturno-historijske znamenitosti južnih krajeva naše domovine.

3. Šetajući uz morsku obalu

Iako odlazak na more većina praktikuje isključivo ljeti, šetnja uz morsku obalu može biti romantična u svako doba godine. Na Jadranu je sada sporija sezona, što znači kako ćete uživati u mirnom vikendu. A dokazano je i da morski zrak ima djelotvoran učinak na poboljšanje imuniteta, pa je to dodatni razlog zbog čega biste trebali razmotriti da Valentinovo provedete u jedinom gradu na Jadranskom moru - Neumu.

4. Uz rijeku ili jezero

Bajkoviti i nevjerovatno romantični znaju biti prizori moćnih, od zimskih padavina nabujalih rijeka i jezera, čije su šumovite obale prekrivene snijegom i ledom. Kako hladnoća nikada nije problem ukoliko je pokraj vas osoba čije društvo vam grije srce, jedna od preporuka za romantični odmor za Valentinovo su i bh. destinacije uz rijeke i jezera. Naše preporuke bi bile Jajce ili Bihać, uz romantične šetnje uz prekrasnu Plivu i Plivsko jezero, ili nestvarnu Unu.

5. Uz divlje konje

Nema baš mnogo romantičnijih stvari od divljih konja u galopu, a na platou Kruzi između Livna i Kupresa obitava preko 800 ovih prekrasnih životinja, što predstavlja jedno od najvećih krda divljih konja na svijetu. Uz posjetu Kruzima obavezno bi trebalo svratiti i do ski centra na Kupresu, ali i do Livna koje i u zimskom periodu svojim posjetiteljima nudi iznimno bogatu ponudu.

6. Istražujući ponudu gradova

Svaki od većih gradova u Bosni i Hercegovini nudi fascinantno kulturno – historijsko naslijeđe, ali i bogatu gastronomsku ponudu, koja je sigurno jedan od najvećih aduta njihove turističke ponude. Bilo da se odlučite za Sarajevo, Banja Luku, Mostar, Tuzlu ili neki od drugih gradova u Bosni i i Hercegovini, sigurno je da ćete u njima pronaći neko romantično mjesto, gdje ćete Dan zaljubljenih provesti uz romantičnu večeru nakon što ste čitav dan istraživali sve ono što te destinacije nude.